Vorige week schreef ik dat ik het soms lastig vind dat de tijd zo snel gaat. Mijn kleine meisje is opeens niet zo piepklein meer, maar al bijna 2! Maar aan de andere kant geniet ik er ook zo van dat ze al bijna 2 is. Want: wat een leuke leeftijd! Dus hoog tijd voor een fun-lijstje… 5 dingen die fantastisch zijn aan een kindje van bijna 2.

1. Zelluf doen!!

Oh wat kan ik er van genieten dat Lena opeens alles zelf wil doen. Zelf de jas aan (dat lukt!), zelf de rits dicht doen (dat lukt niet = frustratie), zelf de laarsjes aan doen (dat lukt!), zelf de schoenen aan doen (dat lukt meestal niet = nog meer frustratie), zelf haren kammen (dat lukt!), zelf de haren van mama kammen (dat mag niet altijd = ook frustratie), zelf eten (lukt heel goed!), zelf slaapzak aan doen (uitdoen lukt ook = niet handig), zelf oversteken (mag niet = frustratie), zelf de bladzijdes van het boek omslaan (lukt) en zelf het boek aan mama en papa voorlezen (lukt niet, maar haar gebrabbel is onweerstaanbaar lief!). Het liefst wil ze leren hoe ze alles zelf kan doen en haar hierin ondersteunen is geweldig!

2. Mijn mama!

Lena is zich er sinds kort heel erg bewust van dat ik HAAR mama ben. En dus niet die van iemand anders. Gisteren was Lena lekker aan het spelen en – eigenwijs als ze is – deed ze net of ze me niet hoorde als ik haar riep. Tot ik de baby van een vriendin even op schoot nam om te knuffelen. Als een haas schoot m’n niet-zo-kleine meisje overeind, handjes omhoog, trillend lipje en verontwaardigd roepend: “Nee, is MIJN mama!” Sociaal gezien misschien niet de meest gewenste reactie, maar natuurlijk wel ontzettend lief. Mijn moederhart smolt en in recordtempo deponeerde ik de betreffende baby bij mijn vriendin op schoot om hier zo ruimte te maken voor MIJN meisje:)

3. De loopfiets

Lena is sinds een paar weken groot genoeg voor haar loopfiets. En niet alleen zij, maar ook ik ben groot fan van dit apparaat. Want wat een tempo hebben we opeens! Een bezoekje aan de supermarkt duurt opeens geen uren meer, aangezien haar beentjes razendsnel over de stoep racen. Lopend staat Lena stil bij iedere stoeptegel, ieder bloempje en bij iedere boom. Ook super lief en vertederend, maar wanneer je haast hebt niet zo handig. In dat soort gevallen biedt de loopfiets uitkomst!

4. Big party!

Over een aantal weken vieren we dus Lena’s tweede verjaardag. Tegelijk de eerste verjaardag die ze echt bewust meekrijgt. Ze kan nu zelf haar cadeautjes uitpakken, zelf een taartje eten (met een vork!), geposeerd lachen voor de foto’s en zelf nog dagen ‘napraten’ over wat er die dag allemaal gebeurde.

5. Toch nog heel klein

Ik vind het geweldig dat Lena steeds meer leert en al een beetje zelfstandig wordt. Dat ze zich zo goed ontwikkelt en goed groeit is een geschenk. Maar wat is het ook fijn dat ze tegelijkertijd nog maar een heel klein meisje is. Een meisje dat nog steeds als een baby’tje in slaap kan vallen op schoot als ze echt heel moe is. Waarbij kusjes nog echt pijnstillend werken. Die nog onder mijn oksel duikt als het toch een beetje te spannend wordt allemaal. Die dikke tranen kan huilen als ze geen chocolaatje mag eten, tien minuten voordat we aan tafel gaan. Al bijna twee, maar tegelijkertijd nog oh zo klein.


Sanne en LenaIk ben Sanne. Moeder van het mooiste meisje van de wereld. Sinds mijn dochter geboren is praat ik over niets liever dan haar. En over andere dingen die met het moederschap te maken hebben. Mijn humor is gelukkig niet verdwenen sinds mijn bevalling, sterker nog: mijn dochter vindt me hilarisch. En dus schrijf ik mijn gekkigheden, mijn verbazing en de dingen die ik meemaak hier op New Mama.

 

 

Beeld boven: Pinterest