Naarmate je zwangerschap vordert, ga je je waarschijnlijk ook steeds meer afvragen wat voor soort moeder je eigenlijk wilt worden. Voor mij geldt dat ik me daarbij vooral laat inspireren door hoe het in mijn ogen vooral niet zou moeten. Daarom in dit blog een lijstje van 5 soorten mama’s die ik in ieder geval hoop niet te worden:

1. De Big Mother Is Watching You – mama

Van babyfoons met camera’s tot aan draagbare gps-trackers; je kunt je kind altijd en overal in de gaten houden. Klinkt aantrekkelijk natuurlijk, want dan hoef je niet iedere keer direct uit je luie stoel te komen en kun je eerst via je telefoon of tablet even checken of het echt nodig is dat je actie onderneemt. Maar de verleiding om als een totale control freak 24/7 te checken of alles nog ok is, lijkt me behoorlijk groot. Voor mijn eigen rust en zelfvertrouwen als moeder lijkt het me daarom beter om de hightech-gadgets maar achterwege te laten.

2. De Telefoon, Tablet & Televisie – mama

Jengelen, janken en jammeren; soms halen die kleine monsters echt het bloed onder je nagels vandaan, dat besef ik me heus wel. Toch denk ik dat het constant aanbieden van een telefoon, tablet of televisie als redmiddel ook niet de oplossing is. Voor je het weet krijg je er geen lepel groente meer in zonder dat dit gepaard gaat met een nieuwe aflevering van een willekeurige Studio 100-creatie. Of staat je telefoon of tablet zo bomvol hysterische peuterspelletjes dat je iedere keer je geheugen moet wissen om nog een appje te kunnen ontvangen.

3. De Like, Share & Win – mama

Deze heeft wat minder met het wel of niet functioneren als moeder te maken, maar is in mijn ogen wel zo’n beetje de meest irritante mamasoort die er bestaat. Mijn nieuwsoverzicht wordt namelijk dagelijks bevuild door zich vervelende moekes die werkelijk aan iedere debiele actie meedoen. Daardoor word ik constant ongevraagd bestookt met berichten waar ik niet op zit te wachten. Serieus: koop die felbegeerde speen, draagdoek, knuffel of romper gewoon en val mij er niet mee lastig, vrek!

4. De Ik Heb Geen Leven Meer – mama

Sommige moeders hebben het klagen over het moederschap tot een ware kunstvorm verheven. Je kunt geen gespreksonderwerp aansnijden of ze benadrukken maar weer eens dat zij daar als mama echt niet meer aan toekomen. Of het nu gaat om een bezoekje aan de kapper, een halfuurtje hardlopen of een klein likje mascara aanbrengen; volgens hen is het allemaal verleden tijd zodra je eenmaal moeder bent. Deze dames kan ik alleen maar een aloude wijsheid uit het lijflied van Bert en Ernie op het hart drukken: ‘Maak er wat van, maak er wat van, en als je ontevreden bent, nou doe daar dan wat an!’

5. De Alles Gaat Altijd Fantastisch – mama

Het andere uiterste daarvan, maar minstens zo verbazingwekkend misschien wel, vind ik de mama’s die maar blijven doen alsof het moederschap werkelijk één groot feest is. Je kent ze wel: ze lopen erbij alsof ze net van een fotoshoot komen, slaan geen hippe happening over en hun Instagram accounts lopen over van hashtags als #mommylove, #happymom en #lovemylife. Rete-irritant, want hiermee bezorgen ze alle moeders die op zaterdagavond met lekkende tieten in hun joggingpak op de bank hangen een instant minderwaardigheidscomplex. Waarvoor vriendelijk bedankt Doutzen, Yolanthe en Nikkie.

Nu is het natuurlijk makkelijk praten voor iemand die überhaupt geen idee heeft waar ze eigenlijk aan begint, maar om straks toch een beetje een leidraad te hebben, heb ik deze 5 horrormoeders maar alvast op een rijtje gezet. En mocht ik ze onverhoopt totaal uit het oog verliezen als het straks zover is, dan nodig ik een ieder van harte uit me dit blogje nog eens subtiel onder mijn neus te drukken.
Annemarie2

Ik ben Annemarie, 31 jaar oud en momenteel in verwachting van mijn eerste kindje. 
Ik werk als freelance tekstschrijver en kan niet zonder muziek, lekker eten, verre reizen, lezen en series kijken. En mijn liefje uiteraard. Je kunt me volgen op Twitter en LinkedIn.
Beeld boven: Pinterest