Elk jaar doen we het. We maken voornemens om van dit jaar een (nog) beter jaar te maken dan van het vorige. Geen koolhydraten meer, minder wijn, vier keer per week naar de sportschool, iedere dag mediteren, minder stress, meer seks. Allemaal leuk en aardig, maar tegelijkertijd ligt de lat steeds behoorlijk hoog, en de vraag is hoeveel plezier al deze voornemens ons opleveren. Ik kies liever voor kleine doelen, die meer te maken hebben met de mensen om me heen dan met eten, drinken of sport. Ik ben benieuwd of je deze voornemens met me deelt.

1. Stoppen met vergelijken

Ik merk dat moeders hun leven soms vergelijken met dat van andere moeders. Of het nu gaat om uitstapjes met de kinderen, kleding, opvoedregels, slaap- of eetgewoonten. Soms doe ik dit zelf ook, maar hier ga ik dus resoluut mee stoppen. Want wat maakt het uit hoe andere gezinnen dit aanpakken? Het gaat er om wat mij en mijn gezin gelukkig maakt en wat bij ons past. Als wij genieten, dan is het absoluut bijzaak wat een vriend, kennis of familielid hiervan vindt.

2. Lang leve opa en oma!

Ik heb het geluk dat mijn ouders nog leven en onze relatie geweldig is. Dus wat ik al deed in 2015, maar in 2016 ook heel veel wil blijven doen: hen betrekken bij onze dochter. Er is niets wat hen zo gelukkig maakt als tijd doorbrengen met hun kleindochter. We wonen niet bij elkaar om de hoek, maar ik realiseer me ook dat een autorit van 1,5 uur niet het einde van de wereld is. Dus hup die auto in en regelmatig op naar Twente. En als ik minder tijd heb, dan volstaat een FaceTime gesprek of een foto of video per WhatsApp gelukkig ook!
Bijkomend voordeel: door lief voor je ouders te zijn, kan je ze af en toe ook eens om een gunst vragen. Bijvoorbeeld een weekendje oppassen, zodat jij en je lief een paar nachtjes weg kunnen!

3. Offline

Hoe vaak ik in een koffietentje, bij de zandbak of speeltuin zit en er moeders of vaders drukker zijn met hun telefoon dan met hun kinderen is niet op één hand te tellen? Waarom? Het is toch heerlijk om bewust met je kinderen bezig te zijn. Om te zien wat ze doen, hoe ze de wereld ontdekken, wat ze vertellen en meemaken. En volgens mij krijg je dit echt niet goed mee als je ondertussen mail beantwoordt of je Facebook checkt. Iedere dag een paar uur offline – om bewust door te brengen met mijn meisje – staat voor dit jaar op mijn to-do lijst!

4. Een boek per maand

Ik ben van plan om dit jaar weer meer tijd te maken voor een goed boek. Ik vind het heerlijk om me te verliezen in een spannend boek. Geen televisie, maar lekker op de bank met een thriller en een zacht muziekje op de achtergrond. Gedachten op nul en meegezogen worden in het verhaal. Ontspannen(d)!

5. De boel de boel laten

Soms kan ik me zo ergeren aan de ‘troep’ in huis. Als de stofzuiger al een paar dagen onaangeroerd in de kast staat, er overal speelgoed ligt, de vaatwasser bomvol zit (evenals de wasmand) en mijn haar in een slordige knot op mijn hoofd bungelt. En ik in dit geval geen zin heb om op te ruimen, maar liever met mijn dochter naar het strand wil. Rewind…. Dat gaan we dit jaar anders doen! Want wat maakt het uit als het huis soms een warboel is? Opruimen kan ook als de kleine meid slaapt en manlief thuis is om even een handje te helpen. Ik merk dat er veel meer rust in mijn hoofd is als ik dingen af en toe laat voor wat ze zijn en die tijd gebruik voor dingen die mij (en mijn dochter) echt energie geven.

6. Meer schrijven

Wie schrijft, die blijft. Ik ben gek op schrijven en in 2015 ben ik dit (dankzij deze blog) al veel meer gaan doen. Maar in 2016 wordt dit wat mij betreft nog meer. En niet alleen voor New Mama en voor mijn werk als freelance communicatieadviseur en tekstschrijver, maar met name ook voor mijn dochter. Ik wil ook in 2016 weer wekelijks een verhaal aan haar schrijven. Over wat we die week beleefd hebben, wat ze geleerd heeft, hoe ze ons aan het lachen maakte en welke mensen ze heeft ontmoet. Ik denk dat ze het mooi vindt om dit later terug te lezen. Maar ook vriendinnen en familie wil ik weer eens vaker geschreven post sturen dit jaar. Een mooie kaart of een kort briefje… zo persoonlijk en dus zo leuk!

7. Dankbaar zijn

Ook ik stap wel eens in de valkuil: klagen over wat er niet goed gaat, me zorgen maken over geld, mopperen over werk. Ik woon met de grootste positivo van Amsterdam in huis die me dan snel weer met beide benen op de grond zet. Want 10 minuten mopperen mag (soms), maar ik realiseer me dan al snel dat er eigenlijk weinig is om over te klagen. Want wat hebben we het goed! Ik heb een leuke baan, de mooiste dochter van de wereld, een geweldige man, de liefste familie en vriendinnen en voldoende geld voor ons huis, vakanties en andere leuke dingen. Dus: ik ga in 2016 vooral kijken naar wat er allemaal is om dankbaar voor te zijn, in plaats van energie te stoppen in dingen die even minder lijken.

Heb jij goede voornemens (als moeder) voor 2016? Deel ze met me via Facebook!

Sanne en Lena
Ik ben Sanne. Moeder van het mooiste meisje van de wereld. Sinds mijn dochter geboren is praat ik over niets liever dan haar. En over andere dingen die met het moederschap te maken hebben. Mijn humor is gelukkig niet verdwenen sinds mijn bevalling, sterker nog: mijn dochter vindt me hilarisch. En dus schrijf ik mijn gekkigheden, mijn verbazing en de dingen die ik meemaak hier op New Mama.