Hoe vaak ik de vraag heb gekregen is niet op twee handen te tellen: “Vind je het niet jammer dat je ouders zo ver weg wonen nu jullie een kindje hebben?” Ja, natuurlijk vind ik dit jammer! Even een kopje thee met oma, een uurtje oppassen als ik naar de kapper moet, een knutselwerkje om de deur brengen bij opa…. Het lijkt me heerlijk! Maar ja, dat gaat niet gebeuren. Wij vinden het fijn in Amsterdam en mijn ouders gaan nog lang niet weg uit Twente. Maar gelukkig zijn er ook voordelen als je ouders 130 kilometer verderop wonen!

1. Als m’n ouders komen, komen ze ook meteen een hele dag

Ruim anderhalf uur in de auto (heen én terug) doe je niet voor een kop koffie. Nee, mijn ouders blijven meteen een hele dag. Voor mij dus ook de mogelijkheid om een dag iets voor mezelf te doen. Ze verwachten nooit dat ik na twee uurtjes al weer terug ben, maar gaan er vanuit dat ze pas om acht uur ’s avonds weer in de auto stappen.

2. Quality time

We trekken echt de agenda’s als we met elkaar afspreken. Geen andere afspraken op die dag, maar quality time met opa en oma. Zodoende hebben we in de acht maanden sinds mijn dochters geboorte al zo veel leuke dingen met elkaar ondernomen! Naar het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, urenlange wandelingen door Amsterdam, dagjes op de camping (in de zomer stonden m’n ouders drie weken op campings in de buurt van Amsterdam), uitgebreide lunches in de stad.

3. Nooit zomaar voor de deur

Ik hoef nooit bang te zijn dat mijn ouders ineens voor de deur staan, terwijl ik net van plan was om de stad in te gaan voor een wijntje met vriendinnen. Geen onverwachte bezoekjes, nee ik weet precies wanneer en hoe laat ik ze kan verwachten.

4. Slaapjes onderweg

Bijna ieder kind slaapt goed in de auto, zo ook onze kleine meid. En dus komt ze altijd uitgerust (en dus super vrolijk) aan bij mijn ouders. De rit neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Net op de snelweg valt ons dametje in slaap, om zich heerlijk uit te rekken als we de oprit bij mijn ouders oprijden. Heerlijk toch?

5. Verrassing!

Het is echt een verrassing als je toch ineens, onverwachts bij je ouders op de stoep staan. Dat verwachten ze nooit, het is immers ‘zo’n end rijden!’. En bij een verrassing hoort taart, vrolijkheid en onbegrensde aandacht voor je kind. Sneak jij er ondertussen even tussenuit voor een kop thee bij je vriendin van de middelbare school.

6. Autorijden went

Al vanaf dat ze heel klein is, is onze kleine meid eraan gewent om lange stukken in de auto te rijden. Geen probleem meer dus! Vraagt ze onderweg naar de camping hoever het nog rijden is, dan zeg je ‘Nog 4x naar opa en oma’. ‘Oh, das een makkie!’.

7. Altijd cadeaus

Juist omdat het niet vanzelfsprekend is dat jouw kleintje opa en oma wekelijks ziet, maakt het ‘t samenzijn altijd tot een bijzonder moment. Een moment waar je allemaal heel bewust bij stil staat. En dat is voor opa’s en oma’s vaak reden genoeg om steeds een (klein) cadeautje mee te nemen.

Ervaar jij nog meer voordelen van opa’s en oma’s die verder weg wonen?