Woon jij in de stad en heb je net een kleintje, dan vroeg iemand je ongetwijfeld ‘of dat wel werkt…. een kindje op laten groeien in zo’n drukke omgeving’. Voordat mijn dochter geboren was antwoordde ik volmondig JA, dat gaat prima! Maar nu m’n kleine meisje er eenmaal is slaat ook bij mij de twijfel wel eens toe.

Want we hebben inderdaad niet heel veel ruimte in ons huis, het is druk in onze buurt en in de stad gebeuren soms dingen waarvan je hoopt dat je kindje ze pas ziet als ze 22 jaar oud is. Maar daar tegenover staan zo veel voordelen! Wonen en leven in de stad is namelijk ook geweldig! Een paar grote voordelen op een rij:

Alle (slaap)kamers gelijkvloers

De meeste stedelingen wonen met hun gezin in een gelijkvloers appartement. Wij ook. En oh, wat vind ik dit heerlijk! Ik schuif mijn dochter in de box naar het midden van de kamer, van daaruit kan ze mij zien, ongeacht in welke kamer ik ben! Zo vouw ik de was op in de slaapkamer, werk ik mijn make-up bij in de douche, stofzuig ik de babykamer en prop ik mijn natte was in de droger… alles met het zicht op mijn dochter (en zij op mij). Ondertussen speelt zij lekker in haar box, makkelijk toch?

Kunst en cultuur om de hoek

Mijn dochter is negen maanden oud en kwam al 2x in het Stedelijk Museum, 5x in het Rijksmuseum (zij heeft de Late Rembrandt al gezien! Ik helaas nog niet:), fietst met dit mooie weer wekelijks over het Museumplein en dronk haar flesje op De Parade. En dan heb ik me nog niets eens verdiept in al die gave museumprogramma’s speciaal voor kids. Ik vind het heerlijk om haar nu al zo regelmatig kennis te laten maken met kunst en cultuur. Gewoon impulsief, zonder te plannen. We springen op de fiets en zijn een kwartier later bij een gaaf museum of mooie tentoonstelling!

In contact met andere culturen

In de stad komen kinderen sneller en meer in aanraking met andere culturen. Ik zie dit als een voordeel. Niet alleen leren ze hiervan, maar op jonge leeftijd kunnen ze zich ook beter een beeld vormen van welke cultuurbepaalde normen en waarden voor hen waardevol zijn. Wat wil ik meenemen in de rest van mijn leven?

Ook op zondag antwoord op luieralert!

Ook jij hebt er vast mee te maken gehad: het is zondag, 20.00 uur en je luiers, potjes Olvarit of soepstengels zijn op. Geen nood: in de stad vind je binnen een straal van 2 kilometer altijd wel een supermarkt of avondwinkel die open is.

Feestjes in het park

feestje parkNu de lente is begonnen zie je ze weer: kinderfeestjes in het park. Ik houd ervan! Slingers tussen de bomen, gekleurde kleden in het gras, manden vol hapjes en drankjes. Ouders met een wijntje rondom de bbq, kids rennend en gierend door het park. Het is een bepaald sfeertje (bijna magisch) wat je niet gerealiseerd krijgt in een achtertuin of huiskamer. Nee, daarvoor moet je echt naar een openbaar park. Lekker op de fiets, want in de stad is er altijd wel een park in de buurt.

 

Minder snel op kamers

Het is gelukkig nog een ver-van-je-bed-show, maar ook jouw kleintje gaat over een jaar of 18 studeren. En in de stad zijn er natuurlijk volop universiteiten en hogescholen waar je op de fiets naar toe kunt. Nog geen reden om op kamers te gaan dus! Misschien zie je het tegen die tijd als een nadeel, maar nu voelt het vooruitzicht dat jouw kindje nog héél lang thuis woont zeker nog als een voordeel.

Ingebouwde tuin

Ook in de stad hebben sommigen het geluk van een tuin (wij!!). Eentje die omringd wordt door andere tuinen en huizen, dus zonder achterom. Met als voordeel dat mijn dochter nooit van ’t erf af kan en dus rustig buiten kan spelen, terwijl ik binnen bezig ben.

Meer scholen om uit te kiezen

In de stad vind je op fietsafstand verschillende type scholen om uit te kiezen. Christelijk onderwijs, Montessori, Dalton, speciaal onderwijs, vrije school. Je kunt precies kijken welk type onderwijs het beste bij jouw kindje past. Een verhuizing is niet noodzakelijk, het is allemaal (redelijk) in de buurt.

Natuur dichterbij dan je denkt

Dit weekend werd het me weer bewezen: binnen tien minuten zit je alsnog midden in het groen. Wij wonen in Amsterdam Oost en stapten gisteren op de fiets naar Ouderkerk aan de Amstel. Met vijf minuten fietste ik tussen de weilanden, langs het water. We lieten de stad letterlijk achter ons en ook dat is – dat moet ik eerlijk toegeven – soms heerlijk!

Ervaar jij nog meer voordelen van wonen in de stad met kleine kinderen?

Beeld boven : Pinterest
Beeld onder: Pinterest