‘Ga jij gelijk al voor de fles? Je kan toch wel borstvoeding proberen? Dat is écht het beste voor je kindje hoor, écht! Je hoort tegenwoordig ook alleen maar over kindjes met verschillende allergieën, eczeem en dat soort onzin. Dat komt allemaal door die flesvoeding hé, dat is onderzocht. Als je borstvoeding geeft krijgen kindjes vééél meer weerstand’, zegt een kennis (die zelf geen kinderen heeft… )

Ik ga het niet verdedigen…

Ik had me voorgenomen om mijn flesvoedingkeuze niet te verdedigen tegen mensen die het er niet mee eens zijn. Ik weet waarom ik voor de fles kies en vind niet dat ik me hierover hoef te verantwoorden. Dat blijkt me toch niet zo goed af te gaan. ‘Wie denk je wel niet dat je bent, om mijn weloverwogen keuze de grond in te stampen? Flesvoeding, niet goed? Je hebt geen eens kinderen, dus ook geen recht van spreken’. Natuurlijk denk ik dit alleen en ben ik niet zo stoer om dit te zeggen… Toch voel ik me genoodzaakt om er (kokend van woede) tegenin te gaan.

Ik moet het wél verdedigen …

‘Tegenwoordig moet de flesvoeding voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen. Ja natuurlijk, ik snap ook wel dat borstvoeding het beste is wat je kunt geven, het is ervoor gemaakt. Dat ga ik niet ontkennen. Máár, ik zie in borstvoeding zo ontzettend veel nadelen; Je kunt nooit je man het gezellige voedingsmomentje gunnen. Je bent ’s nachts altijd zelf de klos. Er zijn genoeg verhalen over kinderen die na borstvoeding van alles hebben, van de gekste allergieën tot het ergste eczeem. En ik hoor ook vaak over tepelkloofjes, ontstekingen, voeding die niet op gang komt en exploderende tieten die daarna veranderen in theezakjes… Dat wil ik gewoon niet, al die ellende. Je bent dan alleen maar bezig om koste wat het kost borstvoeding te geven, in plaats van dat je onbezorgd leert te genieten van je kindje’.  ‘Zo..’, zeg ik nog hijgend van woede, ‘en dát is wat ik ervan vind.

Geen theezakjes en wallen

Met grote ogen kijkt ze me aan, even later vraagt ze me stamelend: ‘Maar je wilt toch het beste voor je kindje?’ ‘ Ja’ zeg ik, ‘jij vindt borstvoeding het beste en ik vind flesvoeding het beste. Het beste voor mijn kindje en het beste voor mij als mama.’ Ik wil geen moeder zijn die gebroken is omdat ze alle voedingen alleen moet doen, zich zorgen maakt over de groei van haar kindje omdat je de hoeveelheid melk niet kunt bijhouden en die niet meer zeker is over haar lichaam. Ik gun mijn kind het beste, dat is niet alleen goede voeding maar ook de beste mama. Een fitte, gezellige en zelfverzekerde mama, zónder ontstekingen, theezakjes en wallen.

frederique

 

Ik ben Frederique, twintiger en leerkracht op de basisschool.  Momenteel werk ik even niet en ben ik fulltime moeder, waar ik erg van geniet! Het is prachtig om je kindje iedere dag te zien groeien. Ik ben getrouwd met de allerliefste man en sinds juli 2015 kersverse moeder.