‘Pik!’, roept mijn dochtertje in de speelgoedwinkel. De cassière en enkele winkelende papa’s en mama’s kijken vreemd op. Onhandig houd ik de boerderijpuzzel omhoog. ‘Ja schat, dat is een K-I-P’, spel ik hardop. ‘En kippen pikken’, voeg ik er snel aan toe in de hoop dat iemand dit hoort. ‘Die pik!’, mijn dochter wijst nogmaals naar de puzzel. Ik pak haar handje en loop al sissend naar de kassa: ‘Ssst…, heel mooi lief’. Ik reken snel af.

Mijn dochter is bijna twee jaar en begint lekker te kletsen. Ik vind dat fantastisch. Gefascineerd door haar lerend vermogen oefenen we iedere dag woordjes. Drieletterwoorden zijn haar favoriet. Overdreven articuleer ik de woorden: ‘B-A-L, P-O-P, O-M-A’. Zij vindt het leuk én ik vind het leuk. Enthousiast moedig ik haar aan. De woorden beklijven goed. Op K-I-P na, dat werd P-I-K. We hebben de hele dag geoefend om het woord om te draaien. Maar ik vermoed dat juist die aandacht én mijn iets te blije hoofd ervoor hebben gezorgd dat er voortaan toch ‘pikken’ op de boerderij rondlopen.

Rode oortjes

Dit doet mij overigens denken aan een vriendin die onlangs met haar zoontje bij de stadsboerderij was. Ze wilde hem uitleggen dat hij met zijn gezicht niet te dicht bij de kip moest komen. Terwijl ze het uitlegt tikt ze illustratief met haar vinger tegen haar wang: ‘pik, pik, pik, auw!’. Als ze overeind komt staart een huisvader haar met rode oortjes aan. ‘Zo. Mama houdt dus niet van pikken?’, vraagt hij mijn vriendin onbeleefd. Ze is er toen met gierende banden vandoor gegaan. Door dit verhaal in combinatie met mijn dochter’s spraakgebrekje vermijd ik tegenwoordig openbare gelegenheden waar pikk…eeuh ik bedoel kippen zijn.

Pasta?

Enfin, ik vind het geweldig dat mijn dochter zich verbaal steeds beter kan uitdrukken. Dat staat namelijk gelijk aan minder frustratie. Ze kan steeds beter aangeven wat ze graag wil hebben of doen. Ze wil U-I-T de kinderstoel en haar schoenen moeten A-A-N. ‘s Avonds kiest ze voor het B-A-D in plaats van de douche. En als ze een schone luier wil, dan zegt ze met een vies gezicht ‘P-OE-P’ (ongeacht wat er wel of niet in de luier zit). Harstikke handig!
Maar soms leidt onze communicatie juist tot frustratie. Bijvoorbeeld als ik zeg dat we ‘pasta’ eten. Als er dan ‘s avonds een portie penne op haar bord ligt in plaats van (een broodje) Nutella, is de spreekwoordelijke P-O-P aan het dansen.

#omdenken

In mijn Facebookposts over mijn dochtertje gebruik ik de laatste tijd weleens #omdenken. Want dat is wat ze doet en wat ik zo bijzonder vind. Mijn dochter van twee jaar kijkt anders naar de wereld. Zo is ons strijkijzer volgens haar een boot. Meloenen zijn ballen. En de Raboscanner, afstandsbediening en brillenkoker gaan door voor mobiele telefoons. Pas geleden riep ze telkens ‘Ei’ naar mij. Ik heb haar toen uitgelegd dat ze zelf een brutaal ei is. Het kwartje viel toen ze mijn roomkleurige ovale oorbellen aanwees. Sindien neem ik mijn dochter en haar eerlijkheid  mee als ik ga shoppen, want blijkbaar maak ik een aantal behoorlijke sneue modemissers.

Jij, zij, ik

Vandaag vroeg ik mijn dochter wie er binnenkort jarig is. Waarop zij antwoordt: ‘Jij!’. Waarmee ze eigenlijk zichzelf bedoelt, weet ik inmiddels. Ik leg haar uit dat ZIJ jarig is. Ik herhaal enthousiast: ‘Wie is er binnenkort jarig?’. Mijn dochter antwoordt: ‘ZIJ’. ‘Nee schat, JIJ bent binnenkort jarig’. ‘JIJ’, praat zij mij braaf na. Ik doe nog poging om uit te leggen dat ze moet zeggen: ‘IK ben jarig’. Maar ze is alweer afgeleid en wijst naar haar fruithap. ‘B-A-H!’. Dat woord kent ze ook heel goed. Ach, ik laat het maar bij. Per slot van rekening kan zij haar hele leven nog praten. Eén ding is in ieder geval zeker: ik vind mijn dochter T-O-P!

 

Liza BlogIk ben Liza. Dertiger en trotse moeder van een dochter. Ik schrijf graag. Het liefst over bijzondere mensen en dingen die mij opvallen of verbazen. Ik schrijf korte verhaaltjes met een dikke knipoog en gezonde zelfspot. Het moederschap is een leuke inspiratiebron. 

Wil je meer van Liza lezen? Volg haar dan op Twitter @lizaschrijft of like haar Facebook-paginawww.facebook.com/lizaschrijftgraag Binnenkort gaat ook haar website live:www.lizaschrijft.nl Nog even geduld dus!

 

Beeld boven: Pinterest