Zeven tips voor mama’s die willen ondernemen!

Zo nu en dan moet ik er even bij stilstaan dat er maar zeven dagen in één week zitten. Zeven dagen met elk vierentwintig uur aan kostbare tijd. Daarvan lig je weer een goed aantal uurtjes in bed (als je kindje doorslaapt in ieder geval). Er is dus relatief weinig tijd beschikbaar om nuttig, creatief en efficiënt te besteden aan de duizend dingen die te doen zijn.

Als parttime huismama, parttime illustrator én parttime logopedist, heb ik dan ook een goed gevulde agenda! Als een ware Weegschaal betaamt, heb ik mij niet kunnen toeleggen op één enkele optie. Hierdoor kwam ik uiteindelijk tot de huidige constructie die sinds september mijn dagelijkse leven heet. Fulltime moederen gedurende de eerste zes maanden na baby Luke’s geboorte heb ik erg prettig gevonden; dit is een onmisbare tijd geweest voor mij! Ik heb heel veel met hem kunnen knuffelen en cocoonen, en ik heb hem veel gedragen in de draagdoek (en nog steeds maak ik dankbaar gebruik van mijn Mei Tai). Langzamerhand begon mijn illustratiebedrijf weer op gang te komen, het tekenen begon weer te kriebelen (een baby is dan ook een érg grote inspiratiebron voor allerlei schattigs). Maar ook de tot op dat moment stiekem gedroomde plannen voor een eigen logopediepraktijk namen een vorm aan toen de mogelijkheid om een bedrijfsruimte te huren zich voor deed. Al snel bleek dat ik mijn beide bedrijven daar kon vestigen. Geleidelijk aan breidde ik het werken van één dag vanuit huis uit naar drie dagen in mijn eigen werkruimte. Ook dutjestijd en soms wat avonduurtjes blijven niet onbenut. Toch ben ik nog steeds vier dagen thuis met onze deugniet en heb ik niet het gevoel dat ik belangrijke mijlpalen mis. Een ideale combinatie als je het mij vraagt! Ik beveel het zelfstandig ondernemerschap dan ook van harte aan. Maar net als fulltime huismama of fulltime werkend zijn, heeft de combinatie waarvoor ik gekozen heb haar nadelen. Ik heb daarom een lijstje samengesteld met tips die mij helpen om de week zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

1. Fijne opvang voor de baby

Mijn man en ik hebben het op dit gebied erg goed getroffen! Luke mag wekelijks twee dagen naar mijn schoonouders en één dag naar mijn eigen ouders toe. Hier laten wij hem met een gerust hart achter.

2. Vaste werkdagen en werktijden

Een vast ritme werkt zowel fijn voor Luke als voor mij. Ik heb er zelf voor gekozen om op dinsdag, woensdag en op vrijdag te werken. Luke gaat dan ook redelijk consequent op dezelfde dagen naar hetzelfde opvangadres, zodat dit vaste prik is voor hem. Zelf kan ik mijn patiënten zo ook op vaste dagen inplannen. Wat betreft de illustratie opdrachten heb ik wat meer flexibiliteit in mijn planning (tekenen doe ik in alle beschikbare hoekjes en gaatjes). Van zaterdag tot en met maandag ben ik aaneengesloten thuis met Luke en de donderdag komt er dan als extraatje bij. Uiteraard heeft elke weekindeling zijn voordelen, probeer vooral alles uit en zie wat jou en je kindje(s) het beste bevalt!

3. Een vaste eigen werkplek

Het illustreren deed ik voorheen (en nu nog deels) vanuit huis. Dit is erg fijn om mee te beginnen en afhankelijk van je beroep kan dit zeer praktisch en kostenbesparend zijn. Als je de mogelijkheid hebt om thuis een eigen werkplek in te richten waar je je helemaal terug kan trekken, is dat ideaal. Zelf vind ik het fijn om ’s ochtends echt de deur achter me dicht te kunnen trekken en naar mijn werk te gaan. Het ligt natuurlijk aan je zelf op welke manier jij de scheiding tussen werk en privé wilt maken. Voor mij persoonlijk is werken met de baby thuis geen optie. Hij is nog veel te jong om zichzelf voor langere tijd achter elkaar bezig te houden en ik zou me schuldig voelen als ik hem niet de aandacht kan geven die hij verdient (en wel krijgt van onze ouders als ik werk). Wanneer kinderen naar school gaan en zich al beter kunnen en willen concentreren op hun eigen bezigheden en activiteiten wordt de optie wel weer aantrekkelijker.

4. Het beruchte to-do lijstje

Ik geef toe dat ik me af en toe zelf wel eens een wandelende, pratende, en soms ook mopperende to-do lijst voel. Om dit te voorkomen, schrijf ik de taken die ik graag af wil werken op. Soms maak ik een lijstje op in mij iPhone en een andere keer kriebel ik het op een post-it en plak ik het in mijn agenda voor de betreffende dag. Dit helpt ook het vergeten tegen te gaan (heb jij ook sinds je bevalling het idee dat je brein plaats heeft gemaakt voor een vergiet?!).

5. Steun en een luisterend oor

Natuurlijk vaar je beter wanneer je omgeving in je gelooft en jou ondersteunt waar het kan. Gelukkig heb ik een man en onze gezamenlijke familie die in mij gelooft. Zij stonden klaar bij het starten, het opbouwen en het openen van mijn bedrijf en dienen regelmatig als klankbord. Dit is onmisbaar voor mij!

6. Een gezonde portie zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen

Zoals met alles in het leven zullen er ook tegenslagen zijn en heb ik op momenten in paniek gedacht “waar ben ik in godsnaam aan begonnen?!”. Maar ik ben er zelf van overtuigd dat als je vastberaden bent om jouw passie te laten slagen hier mogelijkheden toe zijn. Je moet ze alleen zien en benutten. Uiteraard is een goed onderbouwd (ondernemings)plan erg belangrijk om je kansen en bedreigingen op te sporen.

7. Family time

Waar ik het uiteindelijk allemaal voor doe is het spenderen van onbezorgde quality time met mijn gezin. Ontspanning en tijd voor elkaar is onmisbaar wanneer je jezelf niet wilt overwerken (daarom hakken die slapeloze nachten er zo hard in wanneer de baby toch eens spookt). Ik vind het heerlijk om op mijn vrije dagen te wandelen met Luke in de draagdoek en even alleen maar mama te zijn. Ook afspreken met vriendinnen, spelletjesavonden en leuke uitstapjes houden de combinatie leuk! Mijn man en ik zorgen er daarnaast voor dat we regelmatig een ‘date-night’ plannen samen (in de praktijk zijn we ’s avonds echter meestal wel samen op de bank te vinden).

Al met al ben ik zelf dus erg tevreden met de manier waarop ik mijn tijd benut. Hopelijk geven de bovenstaande punten wat zicht op de combinatie van mama zijn en het ondernemerschap. Ik ben erg benieuwd welke indeling voor jou het meest fijn is gebleken!

nadya2
Ik ben Nadya, 29 jaar en trotse mama van baby Luke. Ik ben getrouwd met Björn en ik werk zelfstandig als illustrator en logopedist. 
Ik hou van tekenen, films, citytrips en koffie! Samen met Björn en onze vrienden speel ik ook graag games. 
Nadya maakte de prachtige illustratie bij dit artikel zelf. Meer van haar werk vind je op Facebook