De vergrijzing van ons land zorgt binnen ons gezin voor een serieus luxeprobleem. Onze dochter heeft namelijk 2 opa’s, 2 oma’s én een overgrootopa en overgrootoma. Voordat ik boze reacties krijg op de rest van deze blog (wees blij dat je opa’s en oma’s hebt!), ik ben dolblij met deze ruime aanwezigheid van ‘grijze haren’ in onze familie. Deze opa’s en oma’s zijn namelijk goed voor duizenden knuffels, heel veel cadeautjes, als ‘oppas’ op vrijdag, voor lachwekkende FaceTime gesprekken, maar ook voor advies en wijze raad. Ik hoor je denken: wat is dan het probleem? Nou, komt ie: welke ‘opa en oma’ bedoelen we, als we het hebben over ‘opa en oma’.

Mijn dochter kan nu nog niet praten, maar aan haar luidruchtige gebrabbel te horen zal dat niet lang meer duren. En vanaf dat moment willen manlief en ik paraat staan met een duidelijke (doch lieve en passende) (bij)naam voor de opa’s en oma’s. Zodat we niet bij elke zin uit hoeven te leggen over welke opa en oma we het op dat moment hebben.

Alternatief 1: de achternaam

Niet geheel toevallig hebben mijn man en ik een andere achternaam (na 28 jaar een andere achternaam aannemen tijdens ons huwelijk voelde voor mij een beetje vreemd). Dus we kunnen ervoor kiezen om de opa’s en oma’s te duiden met hun achternaam: opa en oma H. en opa en oma M. Zo gebeurde dat ‘vroeger’ ook geregeld, dus waarom niet? Toch voelt dit voor mij afstandelijk. Mijn dochter vliegt opa en oma hartstochtelijk om hun nek, staat bij ze onder de douche, slaapt bij ze in bed en geeft ze 100 kusjes per dag. Dan voelt een formeel ‘Opa H. mag ik een koekje?’ toch wat ongepast.

Pino

Ik kende vroeger hetzelfde ‘probleem’. Bij mij thuis waren en ook 2 opa’s en 2 oma’s. De opa’s werden geduid met hun achternaam: opa H. en opa S. Gek genoeg had ik voor de oma’s een andere oplossing bedacht: kleine oma en grote oma. Kleine oma was overigens niet zo heel erg klein, ik schat zo’n 1.70 meter. Dus bij nader inzien was ‘gemiddeldegrote oma’ misschien een betere benaming voor haar geweest. Maar het feit was dat ze klein afstak bij de andere oma: grote oma. Grote oma was namelijk echt een grote oma. Een ‘uit de klei getrokken’ Friezin met grote handen en voeten. Die schold op het Nederlands elftal als ze slecht voetbalden en op Wouter Bos (ze was een CDA-er in hart en nieren). Voor mijn gevoel was ze wel 2 meter lang, maar dat zal wel beeldvorming geweest zijn. Mijn neven en nichten noemden haar ook wel Pino (je weet wel, dat blauwe gevaarte uit Sesamstraat), en dit vond ik niet eens zo gek bedacht. Maar to the point: mijn moeder en schoonmoeder zijn nagenoeg even groot… dus ook dit is niet de oplossing voor ons ‘probleem’.

Oma Spekkie

Even leek de eerste bijnaam voor mijn moeder gevonden. Al vanaf het moment dat mijn dochter haar eerste fruithapje eet, vraagt mijn moeder of ons kleine meisje al iets anders eten mag. Een hapje slagroom van haar taartje, een stukje brood, een likje ijs… noem het maar op. Overigens allemaal super lief bedoeld, want mijn moeder versterkt daarmee haar boodschap dat onze dochter er helemaal bij hoort en dus overal aan deel mag nemen. Dus ook aan het verjaardagsgebak, het toetje en het bezoekje aan de ijssalon. Ikzelf ben hier minder enthousiast over. Snoep en suikers vond ik nog niet zo nodig voor mijn dochter van amper 6 maanden oud. Dus toen mijn moeder bij wijze van grap opperde dat dochterlief vast wel wat spekjes mocht tijdens de oppasvrijdag was bijnaam één een feit: oma Spekkie! Oma Spekkie zelf kon er minder hard om lachen. Die associeerde ‘spekkie’ met spekrolletjes (u weet wel, die randjes om onze middel en heupen) en vroeg dus vriendelijk doch dringend om deze bijnaam niet langer te hanteren.

Help ons uit de brand

Je leest het al: de kogel is nog niet door de kerk. Daarom deze blog: help ons uit de brand! Want het ‘probleem’ gaat verder dan de te verwachten verwarring tussen opa en oma H. en opa en oma M. Zoals ik in de intro al meldde… er zijn ook nog een overgrootoma en – opa. Maar misschien is op dit gebied de oplossing dichterbij. Onze neefjes noemen hen ‘oude’ opa en oma. En dat vinden alle partijen tot op dit moment best. Kennelijk is de toevoeging ‘oud’ geen probleem meer als je de 80 bent gepasseerd.

Jullie suggesties zijn welkom! Hoe duid jij de verschillende opa’s en oma’s?

Profielfoto SanneIk ben Sanne. Moeder van het mooiste meisje van de wereld. Sinds mijn dochter geboren is praat ik over niets liever dan haar. En over andere dingen die met het moederschap te maken hebben. Mijn humor is gelukkig niet verdwenen sinds mijn bevalling, sterker nog: mijn dochter vindt me hilarisch. En dus schrijf ik mijn gekkigheden, mijn verbazing en de dingen die ik meemaak hier op New Mama.


Beeld boven: Pinterest