Toch wel een behoorlijke mijlpaal in het leven van een moeder: de eerste keer vast voedsel voor je kindje. Het ene kindje geniet meteen en kijkt je het eten uit de mond. Bij de ander zijn het vooral zure gezichten, pruillipjes en slabbetjes vol terug gespuugd voedsel. Gisteren belde ik met een vriendin, haar dochter is bijna 6 maanden oud. Bij haar de grote vraag: wat kan ik mijn meisje allemaal geven? Wat is lekker, gezond, maar vooral… hoe bedenk ik de komende maanden steeds wat nieuws?

Ruim een jaar geleden leefden bij mij dezelfde vragen. Mijn kleine meid had inmiddels vrolijk geproefd van de wortels, doperwten, mais, zoete aardappel, tomaat en courgette. Maar ik vond het lastig om te bepalen wat lekkere combinaties zijn. Gevarieerd eten willen we allemaal, toch? Had ik toen maar dit leuke boekje gehad: Biologisch koken voor baby’s en peuters. Hierin ruim 60 recepten die eenvoudig te bereiden zijn en bovendien gezond en biologisch!

Waarom biologisch?
Groente en fruit zijn op zichzelf al gezond, dus waarom dan ook nog eens kiezen voor biologisch? De auteur van het boek geeft antwoord: Biologische producten bevatten meer vitamines, antioxidanten, mineralen en vezels en zijn diervriendelijker. Vooral dat laatste is voor mij een belangrijk argument. Ik eet al bijna 2 decennia geen vlees meer en probeer mijn dochter dus ook zo diervriendelijk mogelijk te voeden.

biologisch koken

Variatie!
Zoals ik al aangaf vond (en vind) ik het soms lastig om steeds weer wat nieuws te bedenken. Ik wil mijn dochter graag gevarieerd eten aanbieden, maar ben alles behalve een keukenprinses. Het moet dus niet te ingewikkeld zijn, als het gaat om de aanschaf van producten en de bereiding. Wat dat betreft is dit boek een schot in de roos! Bijna alle recepten bestaan uit 2 tot 4 ingrediënten, die je bij iedere toko of supermarkt kunt kopen. Het boekje geeft vooral veel tips voor het combineren van verschillende soorten groenten en fruit: fruitpap mét quinoa of pompoen met kalkoen, zoete aardappel en cranberry. Super leuke combinaties, waar ik zelf nog niet aan gedacht had. En bij mijn dochter gaan ze erin als zoete koek!

Weer eens wat anders
Ik vond ook veel recepten die makkelijk te bereiden zijn, voorzien van groente en fruit die ik doorgaans niet zo veel gebruik. Bijvoorbeeld gedroogde pruimen (voor de zoete pruimenbrei), rozenbottel (voor rozenbottelmoes), rabarber (voor een rabarbermoesje), koolraap (voor zoete koolraappuree: met diksap, melk en kaneel). En soms zit de diversiteit hem ook in de bereiding: pastinaak laten karamelliseren in de oven bijvoorbeeld. Nooit gedaan, maar komt de komende week zeker op het menu!

Eén klein minpuntje: het boek kent een paar open deuren. Je vindt bijvoorbeeld ook het recept voor een fruithapje banaan (ingrediënt: 1 banaan) en een perenmoes (ingrediënt: ½ peer). Maar hier wordt wel meer vertelt over de bereiding ervan. Voor de moeders zonder enige ervaring of voorkennis alsnog handig 🙂

Desondanks vind je dus nog minimaal 50 recepten die zeker de moeite waard zijn. Wat mij betreft is dit boekje een must have voor moeders die – net als ik – wel belang hechten aan goed en gezond eten, maar zelf niet altijd de inspiratie hebben voor gevarieerde menu’s. In Biologisch koken voor baby’s en peuters vind je in dat geval hoe dan ook wel een lekker gerechtje voor jouw baby of peuter.
Eet smakelijk!

Boek bestellen? Dat kan o.a. via Bol.com, voor €12,50.