Noem het gerust een fenomeen in ouderschapsland: de papadag. Met een beetje geluk hebben jouw man en kind(jes) ook zo’n succesnummer op de agenda iedere week. Mama de deur uit (vaak tegelijk met de meeste regels en verantwoordelijkheden) en gaan met die banaan!

Maandagochtendselfie

De papadag van mijn man en dochter valt op maandag. Niet geheel toevallig, want hierdoor heeft mijn man een heerlijk lang weekend. Waar was ik met mijn gedachten toen we deze afspraak maakten? Maar eerlijk is eerlijk, de maandagochtendselfie die iedere week rond half 10 op mijn telefoon verschijnt maakt een hoop goed. Een stukje bewijsmateriaal dat mijn dochter in bad is geweest (natte haartjes), haar pyjama is ingeruild voor een bloesje (verkeerd om aan, dat dan weer wel) en dat ze allebei super vrolijk zijn (waarop ik me weer afvraag wat ik in vredesnaam op mijn werk doe).

Carlo en Irene

Deze vrolijkheid gaat de hele maandag door. Als ik thuiskom schrikt manlief op: ‘Is de dag nu al voorbij?’ Waar ik op kantoor ieder uur op de klok kijk of het al vijf uur is, vliegt de tijd in huis als een speer voorbij. Wat ze de hele dag precies allemaal doen blijft een geheimpje tussen hem en onze kleine pop. Maar mijn man werkt bij RTL. En ik verdenk hem ervan dat hij stiekem alle 10 de seizoenen van Telekids op dvd mee naar huis heeft genomen. Om op maandag terug te kijken met onze dochter. En dat ik hier dan per ongeluk achter kom als haar eerste woordjes meer weg hebben van ‘Carlo en Irene’ dan van ‘papa en mama’.

Slaapkop 1

Nog zo’n mysterie is haar middagslaapje. Als ik thuis ben slaapt mijn dochter tussen de middag hooguit anderhalf uur. Klaarwakker zit ze vervolgens in haar bedje met een verwonderde blik van ‘waarom kwam je me niet eerder uit bed halen?’. Bij manlief slaapt ze echter een gat in de dag. Hij appt me ‘dat hij haar na ruim 2 uur en een kwartier maar zelf wakker heeft gemaakt, omdat ze nog een eindje wilden gaan fietsen voordat ik van mijn werk thuiskwam…’ Wat?? Geeft hij haar een extra fles, zingt hij de mooiste slaapliedjes, brengt hij haar onder hypnose…schiet mij maar lek, maar ze slaapt als een roos op maandag.

Slaapkop 2

En dat slaapvirus is kennelijk besmettelijk, want ook mijn man doet rustig een uur zijn ogen dicht ergens tussen twaalf en twee. En begrijp me niet verkeerd, dat gun ik hem van harte. Maar toch vraag ik me af waarom ik zelf nooit toekom aan zo’n middagslaapje. Misschien omdat er een was gedraaid moet worden, de stofzuiger door het huis moet, de vaatwasser nog vol is, er een stapel post weg moet worden gewerkt? Om zo maar eens wat voorbeelden te noemen. Maar bijzonder genoeg bestaan deze huishoudelijke beslommeringen er niet op maandag. Dat scheelt.

Maar ondanks dat de maandag anders verloopt dan alle andere dagen van de week, wil ik deze papadagen voor geen goud meer missen. Want wat is er mooier dan na je werk thuiskomen, stiekem door het raam naar binnen kijken en tussen bergen speelgoed, lege glazen en borden, de twee mensen te zien die je het allerliefst hebt?

Hebben jouw partner en kind(jes) ook een papadag samen?

Beeld: Pinterest

Profielfoto SanneIk ben Sanne. Moeder van het mooiste meisje van de wereld. Sinds mijn dochter geboren is praat ik over niets liever dan haar. En over andere dingen die met het moederschap te maken hebben. Mijn humor is gelukkig niet verdwenen sinds mijn bevalling, sterker nog: mijn dochter vindt me hilarisch. En dus schrijf ik mijn gekkigheden, mijn verbazing en de dingen die ik meemaak hier op New Mama.