Huid-op-huid contact met je pasgeboren kindje: voor mij één van de lievelingsmomenten uit de eerste maanden met Lena. Dat warme lijfje tegen me aan, haar hartslag tegen die van mij. Ik word op slag weer verliefd op die momentjes als ik er aan terugdenk.

De Canades fotograaf Elliana Gilbert fotografeert al jaren pasgeboren kindjes en hun ouders. Huid-op-huid contact tussen moeder en kindjes was vaak een vanzelfsprekend plaatje, maar foto’s van vaders tijdens dit intieme moment maakte ze niet zo vaak. “Simpelweg omdat de vaders deze rol niet meteen pakten in de eerste momenten na de geboorte”, vertelt Elliana. “Toen besloot ik om dit te gaan stimuleren. Ik vroeg vaders heel concreet om huid-op-huid contact te maken met hun newborn, en die momenten leverden prachtige foto’s op.”

Melkbad

Elliana ging nog een stapje verder. Zelf is ze al langer fan van de zogenaamde melk- en kruidenbaden. Rituele, rustgevende baden die voor fotografen een ‘feestje’ zijn, omdat ze prachtige foto’s opleveren. Elliana vroeg juist de vaders om een rol te nemen tijdens deze melkbaden. Om zo ook de bijzondere band tussen vaders en hun pasgeborenen voor eeuwig vast te leggen. Het leverde mooie foto’s op, waarvan je een selectie hieronder vindt.”

melkbad7 melkbad6 melkbad5 melkbad3 melkbad2 melkbad4