Precies twee weken heb ik het geprobeerd: de kinderopvang. Maar twaalf kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar in één ruimte, die allemaal geluid maken, rondrennen, in één beweging eten, drinken en spelen… dat trek ik dus niet. En dat is dus automatisch ook iets wat ik voor mijn dochter van 5 maanden niet voor me zag. Maar wat doe je dan? Als je werkgever toch verwacht dat je ook in de derde week na je maandenlange verlof weer op kantoor verschijnt….

Voordat ik weer aan het werk moest zag ik de kinderopvang eigenlijk al als een bridge too far. De zorg voor mijn kleine meisje na 5 maanden fulltime moederen overdragen aan iemand anders, dat zag ik niet zitten. Mijn omgeving dacht daar soms wat anders over. Want wat hoorde ik veel leuke verhalen van anderen over de kinderopvang. ‘Ze leert er met andere kinderen omgaan’, ‘De leidsters ondernemen zoveel leuke activiteiten met de kids’, ‘Het is voor een kindje goed om ook eens een dag buiten huis te zijn’. En ja, dat zal allemaal wel, maar wat mij betreft gaan deze argumenten niet op voor een kindje van amper 18 weken oud. Die is (in mijn beleving) nog altijd het beste af thuis, in eigen bed en eigen box.

Dus na tranen met tuiten na ‘kinderopvangwendag’ nummer 2, ging ik als een speer op zoek naar een alternatief. Stoppen met werken leek mij een goede optie, maar manlief zag dit niet zo zitten en bij nader inzien was dit vooral een emotioneel besluit geweest. Een gastouder dan? Maar ook hier kreeg ik dezelfde ‘kriebels’ als bij de kinderopvang. Te onbekend terrein, te veel kinderen in één ruimte.

En toen – alsof het zo moest zijn – kreeg ik via een online platform voor ouders een mailtje van Fran Fine. Niet van de echte Fran Fine (alias The Nanny) natuurlijk, maar wel van een hele goede 2.0 versie. Iemand die meteen begreep waarom ik mijn dochter liever niet naar de kinderopvang breng. Die aanvoelde hoe moeilijk het voor me was om m’n dochter achter te laten bij iemand anders. Die snapte dat ik het liefst had dat als ik op kantoor was, er iemand was die voor de volle 100% bij mijn kind was: met alle liefde en aandacht die daar bij hoort.

fran_fine

Even was ik verward. Alleen rijke, elitaire gezinnen nemen toch een nanny aan huis? Dit is toch vooral bestemd voor carrièretijgers die de zorg voor hun kroost vijf dagen per week aan iemand anders overdragen? Niet dus! Deze Fran Fine komt één dag per week bij ons aan huis. Om er op die dag van de week helemaal te zijn voor mijn kleine meisje. Zodat ik rustig naar mijn werk vertrek. We zijn 5 weken verder en ik ben weg van Fran 2.0. Heerlijk! En over een jaar of wat, als m’n kleine meid echt behoefte heeft aan contact met andere kindjes, leidsters die allerlei activiteiten ondernemen of een dagje buiten huis… dan zien we wel weer verder…

 

 

 

 

Profielfoto Sanne

 

Ik ben Sanne. Moeder van het mooiste meisje van de wereld. Sinds mijn dochter geboren is praat ik over niets liever dan haar. En over andere dingen die met het moederschap te maken hebben. Mijn humor is gelukkig niet verdwenen sinds mijn bevalling, sterker nog: mijn dochter vindt me hilarisch. En dus schrijf ik mijn gekkigheden, mijn verbazing en de dingen die ik meemaak hier op New Mama.