Vraag aan andere moeders: hoe goed zorg jij voor jezelf? Hoe vaak plan jij tijd in voor jezelf, spreek je af met vriendinnen, loop je even de natuur in of pak je een momentje om te mediteren, dansen of dutten? Ik ben me er altijd erg van bewust dat ik tijd nodig heb voor mezelf, helemaal sinds in moeder ben. Dus ik plan die momenten ook best vaak in. Terwijl ik dit schrijf zit ik in een koffietentje (mijn ultieme me-moment!) en geniet ik van een cappuccino terwijl ik voor me uit staar en andere mensen bekijk. Maar ik zie ook dat dit voor heel veel moeders niet vanzelfsprekend is. Jammer, want voor jezelf zorgen is haalbaarder dan je misschien denkt. Maar goed nieuws: er is nu een prachtig boek, waarmee je gereedschap in handen hebt om jezelf fysiek, geestelijk en mentaal te voeden. In slecht tien minuten! Dus hup: telefoon aan de kant, gedachten uit en even tien minuten ‘pakken’ om meer te lezen over dit boek.

Annet schreef (eigenlijk kan ik beter zeggen ‘creëerde’) het boek ‘Mini Mama Momenten’. Ik ken Annet een beetje en vind haar heel bijzonder. Ze is heel puur, lief en bewust. Deze zomer was ik bij haar thuis (in een tiny house in haar tuin!) voor een Mini Mama Retraite. Nog zo’n geniaal initiatief van haar. Vanuit ‘Het Waardenhuis’ ontwikkelt ze praktische, sprankelende producten en diensten om de verbinding en band met jezelf en anderen te versterken. Waaronder nu dus een boek: ‘Mini Mama Momenten’.

Boek_MMM_5-e1543841794607

Waarom voor jezelf zorgen

In het boek omschrijft Annet eerst waarom voor jezelf zorgen – vooral als moeder – zo belangrijk is en wat er gebeurt als je dit onvoldoende doet. Maar ze schrijft ook – en dit herken ik goed – dat ‘wij moeders’ dit vaak alleen geneigd zijn te doen als het ons niet teveel tijd kost en als we het resultaat snel ervaren. En dat is precies wat dit boek zo mooi maakt. Je vindt er 52 praktische, sprankelende manieren om beter voor je zelf te zorgen. Van je even terugtrekken in de badkamer voor een ‘gezondheidsbehandeling’, dansen in je woonkamer tot stampen in de plassen en op date gaan met jezelf. Deze 52 momenten zijn niet willekeurig. Annet sprak honderden vrouwen, verzamelde wijsheden, testte oefeningen en dook in haar eigen ervaring als moeder.

Lezen en invullen

Achter ieder Mini Mama Moment vind je vervolgens een leesmoment (wat meer achtergrond) en een invulmoment (voor aantekeningen en antwoorden op vragen). Ook is er ruimte voor jouw eigen Mini Mama Momenten. Dat maakt dit boek echt een plek voor krabbels, ideeën en ervaringen: heel persoonlijk. Annet stelt voor om het boek open, op een zichtbare plek neer te leggen in je huis. Zodat je er steeds aan herinnert wordt even een momentje voor jezelf te pakken.

Je verdient het!

Zoals ik al schreef: voor mij voelt het al natuurlijk om momenten voor mezelf in te plannen. Het feit dat Lena naar school gaat, ik flexibele werktijden heb en mijn ouders regelmatig bijspringen maakt dit natuurlijk makkelijker, dat realiseer ik me. Maar toch, ik ben het met Annet eens: iedere moeder kan een moment voor haarzelf inplannen. Omdat je dat verdient! En dit boek helpt daar echt bij, dus een mooi cadeau voor jezelf. En ook fijn: het boek ziet er prachtig uit en dat maakt zelfs het doorbladeren hiervan een mooi me-momentje 😊

Je kunt het boek bestellen op de website van ‘Het waardenhuis’ of op bol.com.Boek_MMM_6-e1543841809198

Boek_MMM_ingepakt2-e1543841759444