De dag waarop mijn dochter geboren werd is niet alleen de dag waarop ik moeder werd, maar ook de dag waarop mijn moeder oma werd. De dag waarop er opeens een nieuwe generatie aan onze familie werd toegevoegd. De dag waarop ik ging begrijpen hoe het voor mijn moeder is om een moeder te zijn. De dag waarop mijn moeder begon te ontdekken hoe het is om een oma te zijn.

Een moeder, een oma… een rol die ons past als een jas. Mijn moeder en ik kunnen beide wel van de daken schreeuwen hoe mooi ons (klein)kind is, hoe lief, hoe bijzonder. En ja, dit doen we dus ook de hele dag. Ik app haar iedere ochtend een foto van ons meisje. Waarop zij iedere dag antwoordt dat dit toch echt het mooiste meisje van de wereld is. De foto gaat via mijn moeder naar haar collega’s, zussen en vriendinnen. Die reacties komen weer bij mij. Ik deel ze weer met mijn meisje. In woorden, maar ook in tekst. Want heel trouw schrijf ik iedere week in haar dagboek. Vanaf dit moment komt hier een extra document bij: het boek ‘Mam vertel eens’. Een prachtig boek waarin ik dierbare herinneringen, dromen en verhalen schrijf. Zodat mijn dochter deze later zelf lezen kan. En mijn moeder, die krijgt natuurlijk ook zo’n mooi boek: ‘Oma vertel eens.’

????????????????????????????????????

Mijn moeder en mijn meisje

Over de liefde

De boeken ‘Mam vertel eens’ en ‘Oma vertel eens’ zijn ingedeeld in verschillende hoofdstukken die je zelf invult voor je (klein)kind. Over klein zijn & opgroeien, over de liefde & moeder worden, over vrije tijd & leuke dingen, over wie je bent geworden. Er staan prachtige vragen in, die jou als schrijver aan het denken zetten. Met de mooiste teksten voor je (klein)kind als gevolg, dat kan niet anders. Vooral het hoofdstuk ‘Over de liefde en moeder worden’ bezorgde mij tranen in mijn ogen. Nu al. Want wat vertel ik mijn dochter in dit hoofdstuk graag over mijn eerste grote liefde (haar vader!), over onze trouwdag, over wat er veranderde toen ik moeder werd, over wat ik het leukst vind aan moeder zijn (heb je even?).

Meerjarenproject

De boeken vul je niet zomaar in een middagje in. Het is juist een document om door de jaren heen steeds aan te vullen. Na een verjaardag, een vakantie, een feest, of ‘zomaar’ na een mooie dag samen.
Ieder hoofdstuk eindigt met ‘Vertel eens over mij’. Hier schrijf je dus niet over jezelf als (groot)moeder, maar over je kindje. Hoe was zijn/haar eerste verliefdheid, hoe was de eerste vakantie samen, welke dromen heb je nog voor hem/haar, welk boek moet hij/zij echt gaan lezen? Daarna is er ruimte voor extra tekst en het inplakken van foto’s.

Verrassend

Wat ik zo leuk vind aan deze boeken zijn de echt verrassende vragen. En daar zijn er een heleboel van! Je legt hierdoor mooie dingen vast, die je in een ‘gewoon’ dagboekje niet zo snel ter sprake brengt. Zoals wat jij als (groot)moeder het liefst doet op een vrije dag, op welke keuzes die je (klein)kind maakte je trots bent, welke momenten samen je nog eens over wilt doen, welke muziek je (klein)kind leuk vindt.

????????????????????????????????????

Ik kijk liever niet zo ver vooruit, maar leef in het moment. Maar stiekem zie ik voor me dat mijn moeder en ik over 20 jaar deze prachtig ingevulde boeken delen met ons meisje. Op haar studentenkamer leest ze over zichzelf als kind, over mij als moeder, over mijn moeder als oma. Zinnen die haar bekend voorkomen, zinnen die helemaal nieuw zijn. Foto’s die ze eerder tegen kwam, foto’s die ze bijna vergeten was. Boeken vol liefde. Van haar moeder en van haar oma.

Boek winnen?

New Mama mag een exemplaar van ‘Mam vertel eens’ en ‘Oma vertel eens’ weggeven! Met Moederdag op komst geef je met deze boeken een waardevol document voor jouw moeder, zus of vriendin en voor haar kindje! Like New Mama op Facebook en schrijf onder deze post wie één van deze boeken echt verdient. Volgende week maak ik bekend wie wint!
Zelf bestellen kan natuurlijk ook, zeker de moeite waard! Kijk hiervoor op de website van de schrijfster, Elma van Vliet.

Wat waardevol zal zijn voor de volgende generatie is niet wat we bezaten, maar het bewijs van wie we waren en de verhalen over hoe we leefden. Het zijn de familieverhalen die belangrijk zijn om te bewaren.
Ellen Goodman