Mijn meisje heeft een kist vol met speelgoed. Ze geniet hier van, dus het is geweldig om haar dit te kunnen geven. Maar het is ook zo fijn om je kindje te verwennen met niet-materiële cadeautjes. Met waardering, mooie woorden en bewust een momentje samen. Herken je dit? Dan zijn de Onder-je-kussen-kaartjes echt iets voor jou!

Kinderen horen vaak wat ze fout doen. Uit onderzoek blijkt echter dat in een gezonde relatie tegenover elk punt van kritiek ten minste vijf waarderingen staan. Ook kindjes voelen de behoefte om iets voor een ander te betekenen. Om te horen dat ze een positieve invloed op jouw leven hebben en dat zij jouw leven verrijken. Maar het is best lastig en misschien wat onwennig om dit uit te spreken tegen je kind. Want wat is een goed moment en hoe verwoord je dit, zodat je kindje het begrijpt? De Onder-je-kussen-kaartjes helpen je om je waardering uit te spreken tegen je kindje.

onder8

Extra sprankeling

“Op een Onder-je-kussen-kaartje schrijf je tijdens het bedritueel wat je aan je kind waardeert en daarna leg je het – voor een extra sprankeling – onder het kussen. Het kan gaan over een karaktereigenschap of over iets wat jullie samen beleefd hebben. Als je maar spreekt vanuit je hart”, zo lees ik op de website van Onder-je-kussen-kaartjes. Meteen was ik onder de indruk: wat een mooi initiatief! Zo kan je je kindje steeds laten weten dat ze/hij er mag zijn.

onder5

Waardering

Zelfwaardering ontwikkelen we  niet intuïtief, we moeten het onze kinderen doelbewust aanleren. Daarom is het zo fijn om tijdens het bedritueel (iedere dag of bijvoorbeeld één keer per week) even heel bewust aandacht te hebben voor wat je kindje voor jou betekent. Om hier woorden aan te verbinden, om te spreken vanuit je hart. Hoe klein je kindje ook is, ik weet zeker dat liefdevolle woorden altijd binnen komen. De Onder-je-kussen-kaartjes zijn overigens ook een lust voor het oog. Ze zijn prachtig vormgegeven en zitten in een schattig doosje, wat een mooi plekje verdient op iedere kinderkamer. Achterop de kaartjes is ruimte voor een foto of je vindt er een kleine opdracht of inspirerende quote:  ‘Jij bent geliefd. Het is heel gemakkelijk om van jou te houden.’

onder8

Te veel van het goede?

Ik laat mijn man het doosje met kaartjes zien en stel voor dat ook hij er het komende jaar gebruik van gaat maken. Een mooie waardering van papa is immers net zo waardevol als die van mama. “Maar kan het ook teveel van het goede zijn”, reageert hij. “Kunnen we ons kind ook teveel de hemel in prijzen?” Interessante vraag, maar wat mij betreft is daar met deze vorm geen sprake van. Op het kaartje met communicatietips las ik dat het juist de kunst is om te feitelijk te waarderen. Dus zonder ‘goed’, ‘mooi’ of ‘knap’. Als voorbeeld: “Ik waardeer dat je mijn ontbijt maakte vanochtend. Ik was ontroerd! Daarom had ik meer tijd en konden we langer kletsen!” Benoem dus ook vooral welk positief effect het had op jou. Dát is wat jouw kindje trots maakt en bijdraagt aan zijn/haar zelfvertrouwen. Zolang je kritisch blijft op het gedrag van je kind, kan je waardering uitspreken wat mij betreft nooit teveel van het goed zijn.

onder3

Genieten

Lena is 2,5 en dus zal ze nog niet precies begrijpen wat ik voor haar opschrijf. En een kussen in haar bedje heeft ze ook nog niet. Dus bewaar ik een deel van de kaartjes (je vindt er 52 in het doosje) voor als ze wat groter is. Maar een aantal gebruik ik er zeker het aankomende jaar. Want zo vaak zijn er momenten waarop ze mij laat zien hoe mooi de wereld is en hoe fijn het is om te genieten van kleine dingen. En daar waardeer ik haar om, omdat ze me meeneemt in haar reis vol verwondering en verbazing. Ik weet zeker dat het voor haar fijn is om dit nu te horen en terug te lezen als ze groter is.

onder7

Onder-je-kussen-kaartjes vind je ook op Facebook en Instagram.