Toch is het nog steeds ‘een ding’: enig kind zijn. Ik heb er inmiddels dertig jaar aan kunnen wennen, maar ben nog steeds verrast als mensen me oprecht vragen: “Ben je dan wel gewend om dingen te delen?” (ja echt, die vraag durven mensen ongegeneerd te stellen!). Nog mooier zijn de mensen die hun verbazing verpakken als een compliment. “Ik had niet gedacht dat je enig kind bent, je bent zo lekker sociaal.” Alsof alle mensen die enig kind zijn hun hele leven lang alles krijgen wat ze willen, niet in contact komen met andere kinderen en het liefst tussen hun twee ouders in slapen.

Ik heb het altijd heerlijk gevonden om enig kind te zijn. Het past bij me. Ik vind het namelijk prettig overzichtelijk. De dynamiek van drie personen binnen een gezin werkt voor mij erg goed. De relatie met mijn ouders is geweldig, ik heb heel veel vrienden die mijn sociale behoeftes bevredigen. Kortom: broers en zussen zijn nooit gemist.

Buzzfeed maakte deze grappige video over het enig-kind zijn. Herken jij jezelf erin?

Beeld: Blissfull Maven Photography